A-LAGETS SESONG 2019. SAMT VEIEN VIDERE!

Da er fotballsesongen 2019 over. Fasiten ble 2. plass, 50 poeng og en målforskjell på 60 – 28. Sammenlignet med forrige sesong var det framgang, både når det gjaldt plassering og poengfangst, i en avdeling som var betydelig tøffere enn i fjor. For noen år siden bestemte Norges Fotballforbund seg for å spisse divisjonssystemet. Dette resulterte i at 250 lag ble degradert fra 2. og 3. divisjon ned i nåværende 4. divisjon. Med dette som bakteppe er årets sesong en av de bedre for Faaberg på mange år. Vi er allikevel ikke helt fornøyde og hadde en målsetning om opprykk, selv om vi visste at enkelte klubber ville bruke flere millioner på spillere, og som GD så treffende skrev: «Handle inn spillere fra halve Europa med fancy sveis». Andrelagenes iboende faenskap har også gjort veien oppover i seriesystemet vanskeligere enn tidligere. Trysil ble uansett for sterke, var det beste laget, og fortjente å vinne avdelingen. Om de rykker opp, er imidlertid ikke sikkert, da de må møte den andre avdelingsvinneren om retten til dette. Spissingen fortsetter med andre ord, og neste år vil 4. divisjon i Indre Østland Fotballkrets bli redusert til én avdeling, samt ha et geografisk nedslagsfelt som strekker seg fra Engerdal i nordøst, Sander i sørøst, Gran i sørvest og Valdres i nordvest.

For Faaberg Fotball ser imidlertid framtiden lys ut på A-lagsnivå i og med at stallen i år stort sett har bestått av lokale spillere mellom 20 og 27 år. De bor her, de jobber her, de trives i klubben og blir forhåpentligvis værende. Lokale spillere som Granseth, Nyhus, Mengshoel, Ziolko, Mehti, Svendsen, Haugli, Bjerkli x 2 og Kleiven x 2 har scoret 48 av målene i år, noe som viser at de er bærebjelkene i laget. Som vanlig ble Sindre Bjerkli toppscorer med sine 14 mål. Spillere som Rudsar og Jamali har også bidratt både på trening og i kamp. Det kommer også opp yngre spiller. I år har både Filip Ziolko (17 år) og Amund Haugli (16 år) spilt seg inn i startoppstillingen som henholdsvis spiss og midtstopper. I tillegg har Kristian Brettengen (16 år) og Alexander Bjørnhaug (17 år) fått spilletid. Som andre lag har også Faaberg innflyttere i sin tropp. Berdal (Trondheim), Håbakk (Flisa), Berild (Åndalsnes), Nygaard (Gran), Fossum (Torpa), Salthe (Stavanger) og Jørgensen (Finnsnes) har alle flyttet til Lillehammer, og felles for dem alle er at de jobber i byen. Dersom vi i Faaberg skal ta inn studenter, er det spesielt to ting som er viktige. For det første må de bli værende i tre år, og for det andre må de være bedre enn de lokale spillerne vi har. Per dags dato har vi to studenter i troppen. Varpestuen (Vinstra) har lengre fartstid på høyere nivå og har vært avdelingens desidert beste keeper i år. I tillegg har Muren kommet fra Aalesund og dominert på sentral midtbane. Vi har også mistet noen spillere til studier i andre deler av landet. Staum, Mehti og Moe har reist til Trondheim, mens Mengshoel og Svenkerud har reist til Oslo.

En av styrkene til Faaberg de siste to sesongene har vært den defensive strukturen. Motstanderen kommer til relativt få sjanser, og vi slipper inn få mål. I år har vi hatt mer fokus på den offensive samhandlingen, noe som har resultert i betydelig flere scorede mål. Men uansett hvor strukturert man er, må innsats og tæl ligge i bunn, og det er vel det som har imponert trenerapparatet mest. Spillerne legger ned en voldsom innsats både på trening og ikke minst i kamp. Det har medført at vi sjelden spiller dårlige kamper. Bunnivået vårt er høyt, og vi har ofte klart å bikke resultatene i vår favør i kamper der det har lugget litt. Vi har også hatt evnen til å mobilisere det lille ekstra når sesongen har stått og vippet. 4-0 mot Lillehammer var nok den beste kampen taktisk sett, mens 3-2 mot HamKam 2 var den beste prestasjonen. HamKam 2 stilte med sju spillere med erfaring fra 1. divisjon, Eliteserien og Premier League, samt sine beste interkretsspillere. Vi lå under to ganger, klarte å snu kampen, og vant fortjent. Denne kampen viste den innsatsviljen, oppofrelsen, kvaliteten og den mentale styrken som troppen er i besittelse av. Et annet positivt element med årets sesong er at vi har blitt et bedre bortelag. Faktisk har vi tatt 25 poeng både på hjemme- og bortebane, og ble avdelingens desidert beste bortelag. Årets høydepunkt var vårt lille cupeventyr. Vi kom oss helskinnet gjennom to kvalifiseringsrunder, og var så heldige at vi fikk møte Vålerenga i 1. runde på Jorekstad. Det at vi i år feiret 100-års jubileum, samt semifinalene mot Vålerenga i 1985, var nok medvirkende årsaker til «trekningen» av motstander. Vi får bare takke William Tilley, 85-gjengen og oss selv for muligheten. Selv om vi ikke presterte opp mot vår beste, ble det et hederlig 0-3 tap, og et minne for klubben.

Det gode samholdet spillerne imellom og mellom spiller og trener-/støtteapparat har også vært en viktig faktor for årets resultater. Halvorsen x 2, Helland og ikke minst Brede har hatt stålkontroll på alt rundt laget. De er de første som kommer og de siste som forlater treningene. De gjør treningshverdagen lettere for spillerne, og er med på å spre humør i gruppa. Vi har også vært forskånet for alvorlige skader i år. Flaks og uflaks spiller selvsagt inn, men mye kan gjøres med skadeforebyggende trening. Larsen har hatt ansvaret for dette samtidig som kiropraktor Pleym har tatt seg av de plagene som naturlig nok oppstår i løpet av en sesong. Uten dette opplegget ville nok skadehyppigheten vært større og skadene mer alvorlige. Karusbakken kom før sesongen inn som keepertrener og skal ha mye av æren for Varpestuens gode sesong, samt den gode utviklingen til våre juniorkeepere. Det har heller ikke lagt en demper på stemningen å få inn en spansktalende og jovial Døl med kjappe replikker, gode historier om alt fra eksamen i semulegraut til Pablo Escobar, og med en forkjærlighet for polske landslagsspillere og Toradertrioen. Vi med det største ansvaret for spillerne ute på banen har hatt en klar rollefordeling fra dag èn. Aavik har hatt ansvaret for de individuelle ferdighetene, men undertegnede har tatt seg av det relasjonelle og strukturelle.

Søkelyset rettes nå mot neste sesong. Vi håper å beholde alle spillerne som har vært med i høst, og forhåpentligvis klarer vi å forsterke en allerede sterk tropp med 2-3 spillere. Vi vil nå holde hjulene i gang utover høsten før vi sparker skikkelig i gang første uka i januar. Neste års 4. divisjon vil bli sterkere og jevnere enn noen gang og holde et høyere nivå enn 3. divisjon gjorde for bare noen få år siden. Den vil kun bestå av hardtsatsende klubber som vil oppover i seriesystemet. 50 poeng holdt til 2. plass i år, men vil mest sannsynlig holde til opprykk neste sesong. For at vi skal klare det, må vi opp et hakk eller to. Men det er opp til oss selv, og vi er villige til å investere det som må til. Så håper vi bare at enda flere vil møte opp på hjemmekampene våre og støtte oss neste sesong. Mye folk på kampene gir spillerne ekstra energi og øker sjansene for seier. Så dersom du vil se på og støtte et Faaberg med lokale spillere, og som stort sett har vunnet hjemmekampene de siste to årene (15-5-2), er Jorekstad stedet å være annenhver fredag. Vi sees J

Fotballhilsen!

A-lagstrener Teigen